Informații pentru cetățenii străini

Taxe consulare

Taxa consulară aferentă vizei de scurtă şedere: 60 EURO

Taxa consulară aferentă vizei de lungă şedere: 120 EURO

Taxele consulare aferente vizei române nu se returnează.

 

Nu se percep taxe pentru vize

în cazul solicitanţilor din următoarele categorii:

 a) copii mai mici de 6 ani;

 b) străini membrii de familie ai cetăţeanului român atunci cănd i se alătură sau călătoresc împreună cu acesta;

 c) elevi şi studenţi, studenţi din ciclul postuniversitar şi profesori însoţitori care efectuează călătorii de studii sau de formare şcolară;

 d) cercetători din ţări terţe care se deplasează în Comunitate pentru cercetare ştiinţifică, astfel cum au fost definiţi în Recomandarea 2005/761/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 28 septembrie 2005 vizând facilitarea eliberării de către statele membre a vizelor uniforme de scurtă şedere pentru cercetătorii resortisanţi ai ţărilor terţe care se deplasează pentru cercetare ştiinţifică în Comunitatea Europeană;

 f) eliberarea vizelor acordate funcţionarilor străini la organizaţiile la care România este parte;

 g) eliberarea vizelor acordate membrilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare străine, persoanelor care însoţesc şefii de state, de guvern, delegaţiile parlamentare străine şi alţi invitaţi oficiali, precum şi membrii de familie ai acestora, în condiţii de reciprocitate.

 

 1) Străinii titulari ai unor vize uniforme, valabile pentru două sau multiple intrări, ai unor vize de lungă şedere sau ai unor permise de şedere, altele decât cele prevăzute la art. 128 alin. (1), eliberate de state Schengen, pot intra pe teritoriul României în vederea unei şederi neîntrerupte sau a mai multor şederi a căror durată să nu depăşească 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere pe teritoriul României, fără viză de scurtă şedere, dacă documentele prezentate sunt în perioada de valabilitate, iar numărul de intrări şi durata şederii autorizate nu au fost epuizate.

(2) Durata şederii pe teritoriul României nu poate depăşi dreptul de şedere stabilit prin vizele uniforme, vizele de lungă şedere sau permisele de şedere prevăzute la alin. (1)."

 Viza de lungă şedere pentru străinii care sunt membrii de familie ai cetăţenilor români se acordă de misiunile diplomatice şi de oficiile consulare ale României, fără plata taxelor consulare.

 

Vizele de intrare acordate cetăţenilor statelor terţe, membri de familie ai cetăţenilor UE, şi SEE, se acordă cu exonerarea de la achitarea taxelor.


 

Consulatul nu încasează alte taxe de viza decât cele afişate.

ANUNT IMPORTANT !

21.01.2020

In data 24 ianuarie 2020 cu ocazia Sărbătoririi Unirii Principatelor Române, Consulatul General al României la Istanbul nu va avea program cu publicul.

Celebrarea Zilei Europei la Istanbul

13.05.2019

Pentru a celebra Ziua Europei, Institutul Cultural Roman de la Istanbul si Consulatul General al Romaniei la Istanbul au organziat in parcul Ozgurluk din Istanbul, in perioada 9-11 mai 2019, expozitii si ateliere cu creatii traditionale ale…

Inchiderea aeroportului ATATURK

01.04.2019

In atentia cetatenilor romani care calatoresc in Istanbul/sau tranziteaza Istanbulul in urmatoarea perioada: Va recomandam sa aveti in vedere ca toate zborurile programate pe Aeroportul Ataturk vor fi mutate pe Noul Aeroport Istanbul ISL in…