Republica Turcia

Recomandări privind călătoriile

Informaţii consulare pentru publicul ce doreşte să călătorească în circumscripţia consulară Istanbul:

Ameninţări teroriste:  În ultimii ani, metropola turcă a fost martora mai multor atacuri teroriste, ce au avut ca urmare pierderea de vieţi omeneşti, rănirea gravă, cât şi importante pagube materiale. În acelaşi timp, autorităţile turce de specialitate din circumscripţia consulară Istanbul (şi în special în oraşul Istanbul) au întreprins, în ultima perioadă de timp, o serie de măsuri importante în planul asigurării securităţii şi siguranţei populaţiei împotriva ameninţărilor teroriste.

Siguranţă şi criminalitate:
-Tipuri de infracţiuni frecvente: 
faptele prevăzute de legea penală turcă, cărora cetăţenii români aflaţi in circumscripţia consulară Istanbul le-au căzut victime sunt: furturile, tâlhăriile (furtul săvârşit prin violenţă), înşelăciunile, traficul de fiinţe umane, prostituţia.

-Recomandări în vederea asigurării propriei protecţii a cetăţenilor români:

1Cetăţenii români care se deplasează cu autoturismul in direcţia Istanbul, sunt sfătuiţi ca, la intrarea pe teritoriul Turciei (prin punctele de frontiera din circumscripţia consulară Istanbul), sa nu staţioneze mai mult decât este necesar in parcările ce se află pe autostrada Edirne-Istanbul.

2. Cetăţenii români care se află in metropola Istanbul sunt sfătuiţi să ocolească pe cat posibil, in timpul nopţii, zonele Aksaray si Taksim.

 3. Cetăţenii români care vin in vacanţă in Istanbul sunt sfătuiţi să efectueze schimbul valutar la casele de schimb valutar ale unitaţilor hoteliere unde sunt cazaţi.

 4. De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste o deosebită atenţie cu lucrurile personale atunci când se află in zonele limitrofe Marelui Bazar.

Măsuri de luat in cazul in care cetăţeanul român este victima unei infracţiuni: Reclamarea respectivei infracţiuni la organul de politie in a cărui rază teritorială s-a produs incidental sau la organul de politie din raza teritoriala a unitatatii hoteliere unde este cazat cetateanul român

ANUNŢ IMPORTANT REFERITOR LA CETĂŢENII ROMÂNI PREJUDICIAŢI DE OPERATORII DE TAXIMETRIE DIN ISTANBUL

Consulatul General al României la Istanbul informează cetăţenii români aflaţi în vizită, turişti sau cu alte scopuri în Istanbul, cu privire la următoarele:

  • în situaţia în care cetăţenii români sunt prejudiciaţi de operatorii de taximetrie din Istanbul, au posibilitatea de a reclama în timp real comportamentul/abuzul şoferilor de taxi, prin apelare de pe telefonul mobil la nr. 153, aşa numitul serviciu                                               “ALO 153 BEYAZ MASA”;
  • sfătuim cetăţenii români de a nota nr. de înmatriculare al auto, înainte de a se urca în taxi, destinaţia plecării/sosirii, precum şi nr. de km parcurşi.

 -Măsuri in cazul in care cetăţeanului român ii este furat pasaportul: In situaţia in care cetăţeanului român i-a fost furat pasaportul, se va prezenta la secţia de poliţie in raza căreia s-a produs furtul paşaportului sau la organul de politie din raza teritoriala a unitatatii hoteliere unde este cazat. Secţia de poliţie ii va elibera o adeverinţa cu care se va prezenta la CG al României, împreuna cu 65 EURO, in vederea eliberării unui titlu de călătorie necesar reîntoarcerii în ţară.

-Intervenţii posibile ale CG al României la Istanbul in cazurile de urgenţă: In cazul in care cetăţeanul român se afla intr-o situaţie de urgenţă, va trebui sa contacteze de urgenţă oficiul consular român, astfel încât acesta să poată lua masurile necesare ce se impun, in conformitate cu legislaţia româna in materie. In funcţie de situaţia de urgenţă, oficiul consular va interveni pe canalele diplomatice pe lângă Procuratura Generala Istanbul, Direcţia Poliţiei pentru Străini din Istanbul sau din celelalte oraşe aflate in circumscripţia consulara Istanbul, Prefectura, Direcţia Siguranţei Istanbul, autorităţi ale administraţiei publice locale, reprezentanţa MAE turc la Istanbul, Poliţia de frontiera, Politia Aeroportuara Istanbul, instituţii cu care CG al României menţine o permanentă legătura.

Autorităţi competente din circumscripţia consulară Istanbul:

  • Prefectura Istanbul tel: 212.455.55.00, fax: 212.520.70.66
  • Direcţia Siguranţei Statului-Istanbul tel: 212.635.00.00
  • Politia pentru Străini, tel: 212.633.18.74
  • Morga Centrala Istanbul, tel: 212.454.15.00
  • Politia Aeroportuara, tel: 212.663.63.00-centrala, si interior 1464 pentru cazurile de deportare
  • Direcţia Siguranţei Edirne tel: 0284/213.92.40
  • Poliţia de frontieră Kapikule/Edirne: tel: 0284/238.20.48
  • Consul onorific al Romaniei la Edirne, domnul Erol Balkan tel: 0248/225.56.90 si 0532.351.97.08

NOTA: In situaţia in care cetăţenii români au luat legătura cu autorităţile menţionate mai sus si nu au primit un răspuns in măsura sa le soluţioneze urgenta, li se recomandă să ia legătura cu oficiul consular român la Istanbul.

Transportul public în circumscripţia consulară Istanbul: Oraşul Istanbul beneficiază de o reţea complexă în ceea ce priveşte transportul public. Sistemul de transport public se realizează cu ajutorul liniilor de autobuz, troleibuz, tramvai, metrou. De asemenea, ca o particularitate pentru metropola turcă, la dispoziţia locuitorilor Istanbulului, stau la dispoziţie liniile de transport public maritim (în Marea Marmara şi Strâmtoarea Bosfor).

 De asemenea, oraşele importante din circumscripţia consulară Istanbul beneficiază de un sistem modern al transportului public. Transportul între Istanbul şi centrele importante din circumscripţia consulară Istanbul se face, în mare măsură, cu ajutorul liniilor regulate de autocare, care sunt operate de companii ce au în dotare autovehicule moderne.

 Menţionăm faptul că reţeaua feroviară nu are o dezvoltare semnificativă. Totuşi, între oraşe precum Ankara, Istanbul, Eskişehir şi Konya funcţionează linii de cale ferată de mare viteză. 

ÎN ATENŢIA CETĂŢENILOR ROMÂNI !!!

05.10.2018

In atentia cetățenilor români care au reședința sau domiciliul în circumscriptia Consulara a Consulatului General al Romaniei la Istanbul ( jurisdictie aici -http://istanbul.mae.ro/node/220 ): Începând cu data de 1 noiembrie 2018,…

Concert-eveniment

21.06.2018

Pentru a celebra Ziua Internationala a iei, Centenarul dar si 140 de ani de relatii Diplomatice Romania-Turcia, ICR Istanbul si CG Istanbul au organizat cu sprijinul Primariei Istanbul si a Departamenului de transport maritim Istanbul, un…

Românii vor fi notificați prin SMS când urmează să le expire pașaportul

14.03.2018

MAE și MAI vor notifica cetățenii prin SMS cu privire la faptul că urmează să le expire pașaportul În cadrul demersurilor derulate în comun de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, și Ministerul Afacerilor Interne, …