Republica Turcia

Condiţii de călătorie

1. Necesitatea obţinerii vizei de intrare

 Acordul bilateral semnat între cele două state în februarie 2004 precum şi prevederile legilor Republicii Turcia în vigore, reglementează cadrul juridic al călătoriilor cetăţenilor români în acest spaţiu.

EXCEPTIE : Cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic în Republica Turcia nu mai au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legală de şedere fără viză este de până la 90 de zile. 

 
Atenţie!

Calculul celor 90 de zile de şedere se face retroactiv, pentru ultimele 6 luni, în momentul ieşirii de pe teritoriul Turciei.

 

Documente necesare pentru călătorie

 Intrarea în Turcia este permisă numai cu paşaport valabil. În cazul cetățenilor români, valabilitatea pașaportului simplu trebuie să fie de cel puţin 150 de zile, la data intrării pe teritoriul acestui stat.

Pentru o şedere în scop turistic în Turcia de până la 90 de zile în decurs de 6 luni, cetăţenii români nu au nevoie de viză.

Cetăţenii români pot intra și tranzita teritoriul Turciei pentru a ajunge în România cu un Titlu de călătorie, eliberat, în condițiile legii române, de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

În cazul călătoriilor internaționale, efectuate pe calea aerului, cu escală în Turcia, cartea de identitate eliberată cetățenilor români poate fi utilizată ca document de călătorie numai pentru tranzitul aeroportuar.

Atenţie!

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Turcia pentru studii, muncă, formare profesională, cercetare ştiinţifică ori alte scopuri similare, sau pentru o şedere cu durată mai mare de 90 de zile, sunt obligaţi să obţină, în prealabil, viză de intrare pe teritoriul Turciei.

Atenţie!

Studenții români, participanți la Programul de mobilitate Erasmus, finanțat de Comisia Europeană, care dețin scrisoare de acceptare a unei instituții de educație din Turcia, trebuie să obțină o viză de lungă ședere pentru studii de la reprezentanța diplomatică sau oficiul consular ale Turciei în România. Acest tip de viză poate fi eliberat, la cerere, fără taxe.

Cetățenii români, conducători de mijloace de transport auto de marfă sau persoane pot intra pe teritoriul Turciei numai în baza unei  vize de intrare obținută de la misiunea diplomatică sau oficiul consular ale Turciei în România.

Cetățenii români membri ai echipajelor navelor și aeronavelor aparținând companiilor române, care efectuează curse regulate în Turcia, sunt scutiţi de la obţinerea unei vize de intrare pe teritoriul acestei ţări, pe bază de liste nominale.

Recomandare:

Întrucât au existat cazuri când cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei au fost reţinuţi de poliţia locală din cauza unor coincidenţe de nume cu cel al unor persoane care au comis infracţiuni pe teritoriul acestui stat, este recomandabil să deţineţi asupra dumneavoastră şi cartea de identitate (care include date suplimentare de identificare).

 Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze celei mai apropiate misiuni diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

2. Durata de şedere permisă de viză

 Cetăţenii români pot solicita şi obţine vize de intrare cu valabilitate de şedere de maximum 1 an. 

3. Scopuri pentru care sunt acordate vizele

Viza turcă se acordă pentru următoarele scopuri: tranzit, turism, afaceri, transport, muncă, reintregirea familiei, activităţi comerciale, studii

4. Regimul de şedere, permise de şedere, sau alte autorizaţii

Permisele de şedere se obţin după ce in prealabil Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti sau Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa a eliberat o viză de lungă şedere.(ex.căsătorie, muncă, activităţi comerciale, reîntregirea familie). Permisele de şedere sunt eliberate de Biroul pentru Straini din cadrul Prefecturii din raza localităţii de domiciliu din Republica Turcia.

5. Durata de şedere admisă

Durata de şedere admisă în Republica Turcia este stipulată în viză sau permisul de şedere.

6. De unde se obţin vizele?:

Vizele de intrare in Republica Turcia se obţin numai de la reprezentanţele diplomatice ale Turciei in România respectiv Ambasada Turciei la Bucureşti şi Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa.

7. Infracţiuni la regimul intrării şi şederii pe teritoriul Turciei:

În situaţia în care cetăţeanul român aflat pe teritoriul Turciei nu respectă dreptul de şedere acordat în baza vizei de intrare, acesta va suporta rigorile legii turceşti în domeniu:

  1. pentru sedere ilegala in Turcia pana la 30 de zile se aplica amenda
  2. pentru fiecare 30 de zile de şedere ilegală în Turcia se aplică o interdicţie de 90 de zile
  3. pentru intrarea ilegală pe teritoriul Turciei, interdicţia se va aplica pentru o perioadă de 2 ani
  4. pentru desfăşurarea de activităţi lucrative fără a avea un contract de muncă legal, restricţia de intrare în Turcia va fi dispusă pe o perioadă de 2 ani
  5. pentru activităţi de crimă organizată, terorism sau ce aduc atingere siguranţei naţionale, interdicţia de intrare pe teritoriul Turciei va fi permanentă

ANUNT IMPORTANT !

21.01.2020

In data 24 ianuarie 2020 cu ocazia Sărbătoririi Unirii Principatelor Române, Consulatul General al României la Istanbul nu va avea program cu publicul.

Celebrarea Zilei Europei la Istanbul

13.05.2019

Pentru a celebra Ziua Europei, Institutul Cultural Roman de la Istanbul si Consulatul General al Romaniei la Istanbul au organziat in parcul Ozgurluk din Istanbul, in perioada 9-11 mai 2019, expozitii si ateliere cu creatii traditionale ale…

Inchiderea aeroportului ATATURK

01.04.2019

In atentia cetatenilor romani care calatoresc in Istanbul/sau tranziteaza Istanbulul in urmatoarea perioada: Va recomandam sa aveti in vedere ca toate zborurile programate pe Aeroportul Ataturk vor fi mutate pe Noul Aeroport Istanbul ISL in…